Biricik Dinle

Biricik Dinle BİRİCİK'İN HAYATI BİYOGRAFİSİ



Biricik Hayatı Biyografisi

   BİRİCİK'İN HAYATI


        Asıl adı Biricik TONGUÇ'tur.1957 yılında Adana’da doğdu. Ailesinin biricik evladı olduğu için BİRİCİK adı verildi.
        Ünlü bir caz bateristi olan babası Burhan Tonguç’tan ilk müzik derslerini aldı ve tüm vurmalı sazları çalmayı öğrendi. Tahsil hayatı pek parlak geçmedi. Zira o eklem bacaklıları, amipleri ve çapraşık fen kurallarını sevmiyordu. İnsanlardan ve doğadan algıladıklarına kendi duygusunu katarak tekrar insanlara aktarmayı daha olumlu bulan BİRİCİK, kendini tamamen müziğe verdi. Raffi Arslanyan’dan klasik gitar dersleri aldı ve kısa sürede hocasının gözbebeği oldu.
        Babası Burhan Tonguç'un Vedat Yıldırımbora'yla kurduğu deneysel grup Metronom'da şarkı söyledi. Dadaşlar'la çalışmalar yaptı. Küçük yaştayken Selda Bağcan'ın bir plağında perküsyon dahi çaldı. Meşhur 'Geceyarısı Ekspresi' filminin başında duyduğumuz ses de Biricik’ ait. Daha sonra Orhan Gencebay, büyük bir özenle, küçük sanatçının son rötuşlarını yaptı. Diğer sanatçılardan onu ayıran özellik, düzenlemelerinin daha rock soundunda olmasıydı diyebiliriz.
        1974 yılında Kervan Plakçılıktan, merhum Özer Şenay imzalı, Dermansın Gel & Aşk Bence Sen Demektir adlı ilk 45’lik plağını çıkardı. 1975 yılında Gencebay ve Özer Şenay’ın yönetmenliğinde, ilk LP’si (uzun çalar) olan Biricik 1 adlı albümünü çıkardı. Aynı yıl, Orhan Gencebay’a düet yaptığı En Büyük Sır şarkısındaki muhteşem yorumu ise hala kulaklardadır. Bu tarihten sonra arka arkaya birkaç plak daha yaptı. Bu arada seveceği bir erkekle tanışıp, onunla evlendi fakat evliliği sanatını olumsuz bir şekilde etkilemeye başlayınca, eşinden ayrıldı.
        Tek başına Anadolu’da çeşitli gazinolarda çalıştı. Ardından Londra ve Almanya’da sahneye çıktı. Ama yüreğinde hep Orhan Gencebay’la çalışmanın özlemini duyuyordu. Bu olayı bir dergiye şu şekilde beyan etmişti: “İstiyordum ama ona gitmeye cesaret edemiyordum. Orhan Gencebay’la ilk çalışmaya başladığım zaman bana çok güvenmiş ve yardım etmişti. Ama ben söz vermeme rağmen bazı plakları yapmadan ayrıldım. Sonra bu yaptığıma çok pişman oldum, fakat iş işten geçmişti.”         Daha sonra tüm cesaretini toplayarak tekrar Gencebay’ın yanına gitti ve yine ondan yardım istedi, Orhan Gencebay’da kendisine destek olacağını söyleyince hemen çalışmalara başladılar.
        Orhan Gencebay’dan başka Mustafa Sayan, Selahattin Cesur ve Rıfat Şanlıel gibi ustaların parçalarından oluşan Gurbet Kuşları ve İsterdim Sevsen Beni adlı iki uzun çalar (LP) ardı ardına çıktı ve çok başarılı bir grafik yakaladı. 1985 yılında Kervan Plakçılıktan ayrılan Biricik, bu tarihten sonra pek de göz önüne çıkmayıp, son kasetini 1992 yılında çıkardıktan sonra sessiz sedasız müziğe son verdi...

Kaynak:orhanabi.net


BİRİCİK ALBÜMLERİ:

Dermansın Gel & Aşk Bence Sen Demektir (45'lik Plak-1974)
Amin & Seven Gözlerim (45'lik Plak-1975)
Ne Olur Bu Aşkı Öldürmeyelim & Ben O Zaman Ölürüm (45'lik Plak-1975)
En Büyük Sır & Ayrılığı İsterken (45'lik Plak-1975)
Mucize & Yalan Değil (45'lik Plak-1976)
İşte Meydan & Dert Mi Sana (45'lik Plak-1977)
Biricik - 1 (1975)
Biricik - 2 (1976)
Muazzez Abacı & Biricik (1976)
Orhan Gencebay & Biricik - 2 (1976)
Neşe Karaböcek & Biricik - 2 (1976)
Biricik 3 (1978)
Bir Busecik (1981)
Gurbet Kuşları (1982)
İsterdim Sevsen Beni (1983)
Hasret (1984)
Nazar Boncuğu (1984)
Gözlerine Bakan Olmuş (1985)
Tutuldu Ellerim (1985)
Biriciksin (1986)
Adresini Ver (1987)
Hüsamettin Subaşı & Biricik (1987)
Zalimler (1989)
Şarkılar Seninle Güzel (İstanbul Sokakları) (1992)
Biricik (2007)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu sayfayı beğendiniz mi?